Juoda balta kortelių kūdikiams nauda ir tyrimai

Juoda balta kortelių kūdikiams nauda ir tyrimai

Juoda balta kortelių kūdikiams nauda ir tyrimai

Dauguma tėvelių vis klausia kas yra tos kontrastingos juodai baltos kortelės kūdikiams, kuom jos ypatingos ir ar yra moksliškai įrodyta jų nauda. Šiame įraše trumpai aptarsime kokie tyrimai buvo atlikti ir kaip juoda balta kortelės veikia.

Kūdikiams gimus pasaulis būna toks kupinas įvairiausių dirgiklių ir patirčių, kad mažylių smegenys būna perkraunamos informacijos srautu. Mūsų mažylių smegenys nėra tokios pat kaip suaugusiojo ir jos dar nepajėgios suvirškinti viso šito srauto visiškai šviežios informacijos. Kontrastingos juodai baltos kortelės su ryškiomis paprastomis figūromis padeda vaikui susikaupti ir nusiraminti visame tame sraute. Didelio kontrasto lavinamosios kortelės gali atrodyti nuobodžios suaugusiems, bet naujagimiams jos yra tiesiog stebuklingos. Paprastos ryškios figūros jiems atrodo labai įdomios ir įtraukiančios, todėl jie labai mėgsta į jas žiūrėti ir jas tyrinėti. Įvairūs tyrimai įrodė, kad kūdikiai mieliau renkasi žiūrėti į juodai baltas korteles ar figūras, negu į spalvotus daiktus.

1960 metais  daktaras Robertas Fantz, vaikų vystymosi psichologas iš Klivlendo atliko tyrimą su vaikais iki 2 metų amžiaus. Tyrimo metu vaikai būdavo sodinami į kėdutę ir prieš juos pastatomos dvi kortelės, viena su languotu juodai baltu raštu, kita vienspalvė kortelė. Pats tyrėjas stebėdavo mažylius pasislėpęs ir bandė nustatyti kuris iš paveikslėlių jiems buvo įdomesnis. Beveik visų vaikų akys visada krypdavo į juoda baltą raštą.

Šaltinis: Fantz, R. "Maturation of Pattern Vision in Young Infants." Journal of Comparative and Physiological Psychology, Vol. 55 (1962), p. 907.

Po Dr. Fantz tyrimo atsirado poreikis ištirti dar daugiau. Kitas mokslininkas, daktaras T.G.R. Bower’is, gerai žinomas dėl savo tyrimų su kūdikiais, atliko tyrimą su juoda balta kontrastingomis kortelėmis. Jis vaikams pateikė juodai baltas korteles, o šalia išdėliojo raudonas ir geltonas korteles, manydamas, kad ryškios spalvos nukreips jų dėmesį. Rezultatai parodė, kad kūdikiai visvien rinkosi žiūrėti į kontrastingas juodai baltas korteles.

Šaltinis: Bower, T.G.R., "A Primer of Infant Development. San Francisco: W.H. Freeman and Co., 1977, p. 9.

Dar vėliau, vaikų psichologas, daktaras Filipas Salapatek’as iš Minesotos universiteto sukūrė elektroninį žvilgsnio sekimo įrankį su kuriuo galėjo sekti naujagimių žvilgsnį. Su šiuo įrenginiu jis nustatė, kad naujagimiai visada žiūri į juodo trikampio baltame fone kraštinę, o ne į jo juodą centrą ar baltą foną aplink. Tuomet buvo nustatyta, kad kūdikių akys mėgsta žiūrėti į kontrastingiausą kortelės vietą ir ją sekti.

Šaltinis: Salapatek, P.H., Kessen, W., "Visual Scanning of Triangles by the Human Newborn.", Journal of Experimental Child Psychology, Vol. 3 (1966), pp. 155-67. 

Naujausi tyrimai vis dar rodo, kad kūdikiai labiau linkę stebėti didelio kontrastingumo spalvas juodą, baltą ir, šiek tiek vėliau, raudoną. Taip pat mėgsta aiškias ir kontrastinga figūras su griežtom linijom.

Šaltinis: Dr. Craig, Ron, Edinboro University of Pennsylvania, "Infant Physical Development", 2006 

Taigi tyrimai rodo, kad kūdikiams labiausiai patinka žiūrėti į kontrastingus vaizdus. Juoda ir balta spalvos, žinoma, yra kontrastingiausios, todėl jiems labiausiai ir patinka, bet kodėl jiems taip patinka kontrastas? Viskas yra dėl kūdikio akių išsivystymo (skaityti čia) Kūdikio retinos struktūra dar neleidžia jiems gerai matyti ir suprasti visų spalvų. Juoda ir balta yra lengviausiai akyje apdirbama spalva, o kontrastas tarp jų yra ryškiausiai matomas.

Dar vienam tyrime mokslininkė Deborah Brateman nustatė, kad po to kai kūdikiams parodomos lavinamosios kortelės, jie žymiai ilgiau domisi aplink esančia aplinka. Juodai baltų raštų rodymas prailgino aplinkos stebėjimą nuo 5 minučių iki 45 minučių. Taigi lavinamųjų kortelių rodymas lavina kūdikio regą ir padeda jam lengviau stebėti aplinką.

Taip pat buvo nustatyta, kad iš visų figūrų, nupieštų kortelėse, kūdikiams labiausiai patinka apskritimai. Kūdikio akims daug lengviau sekti apskritimo liniją, negu sekti figūras kampais. Verta paminėti, kad tyrimas, taip pat parodė, kad kūdikiai apskritimą mėgsta ir dėl to, kad tai primena mamos spenelį, ir jie instinktyviai mėgsta žiūrėti į kontrastingą apskritimo vaizdinį.

Šaltinis: Chaze, B.A., Ludington, S.M., "Infant Stimulation in the Intensive Care Nursery", American Journal of Nursing, Vol. 84, No. 1, (Jan. 1984, pp. 68-71.)
Pirkti
Pristatysime per 1-3 darbo dienas.
Nemokamas siuntimas nuo 50 eur