Kūdikio regos vystymasis

Kūdikio regos vystymasis

Kūdikio regos vystymasis

Ką tik gimę kūdikiai neturi tokio gero regėjimo kaip vyresni vaikučiai ar suaugę žmonės. Jų rega nėra gerai išsivysčiusi ir užtrunka šiek tiek laiko kol ji susiformuoja. Čia pateiksime kūdikių regos formavimosi etapus ir kaip galima jiems pagelbėti, kad jų regėjimas formuotūsi greičiau ir sklandžiau. 

Pirmieji keturi mėnesiai

  • Katik gimusio kūdikio akys mato labai susiliejusį vaizdą. Naujagimiai nelabai geba skirti spavas ar atskirus objektus visame vizualiniame triukšme. Kartais gali atrodyti, kad jie stebi kokį nors labai kontrastingą objektą, bet jų akys dar negeba skirti vieno objekto nuo kito, ar keisti regėjimo kryptį tarp dviejų vaizdų. Geriausiai jie mato objektus apie 30 centimetrų atstumu nuo veido, štai tokiu atstumu ir reikėtų laikyti mūsų pirmąjį kortelių rinkinį su kontrastingais paveikslėliais. 
  • Per pirmuosius gyvenimo mėnesius vaiko regėjimas sparčiai vystosi. Akytės pradeda koordinuotai judėti sekant judančius objektus. Atsiranda akių ir rankų koordinacija, ir vaikai pradeda siekti ryškius objektus. Maždaug aštuonių savaičių kūdikiai jau nesunkiai fokusuoja tėvų ir kitų žmonių veidus. Tam, kad pagelbėtumėt kūdikiui greičiau pasiekti šią stadiją, lėtai vedžiokite korteles kūdikiams prieš veidą, ir įsitikinkite kad vaikutis jas seka. Pradėkite nuo ryškių nesudėtingų figūrų ir kūdikiui tobulėjant, pakeiskite figūras į sudėtingesnes mozaikas.
  • Pirmuosius du mėnesius kūdikio akytės gali kartais šiek tiek žvairuoti, dažniausiai nereikėtų pergyventi ir viskas yra normalu. Tačiau jeigu tai kartojasi pastoviai, rekomenduojame kreiptis pas specialistą.
  • Kūdikiai turėtų lengvai sekti ir rankomis siekti objektus jau būdami 3 mėnesių amžiaus.

Regos vystymasis nuo 5 iki 8 mėnesio

  • Šiais mėnesiais kūdikiai toliau tobulins savo akių ir rankų koordinaciją, bandys siekti daiktų ir sekti juos akimis. Nenustokite naudoti kortelių, nes jos padės jiems greičiau tobulėti.
  • Katik gimę kūdikiai nelabai suvokia atstumo, negali atskirti kuris objektas yra arti o kuris toli. Tik nuo apytiksliai penkto mėnesio akys pradeda dirbti kartu ir matyti pasaulį trimatėje ardvėje.
  • Kūdikiai nuo gimimo sunkiai skiria spalvas, bet artėjant 6 mėnesiui jų gebėjimas matyti ir skirti kontrastingus spalvotus objektus vis gerėja. Todėl nuo antrojo mėnesio siūlome kūdikiams rodyti korteles su raudona spalva, nes ją kūdikiai pradeda matyti pirmiausia, o nuo 6 mėnesio rodyti spalvotas korteles.
  • Dauguma kūdikiu nnuo aštuntojo mėnesio pradeda šliaužioti (nenusiminkite jeigu jūsų dar to nedaro), šliaužiojimas padeda treniruoti rankų, kojų, kūno ir akių koordinaciją. Mokslininkai ištyrė, kad vaikų kurie pradeda anksti vaikščioti ir mažai šliaužioja, rankų, kojų, kūno ir akių koordinacija yra prastesnė.

Kūdikio regos raida nuo 9 mėnesių iki 1 metų

  • Maždaug 9 mėnesių amžiaus kūdikiai sugeba atsistoti įsikibę. Tuo metu taip pat vystosi kūdikio pirštų motorika ir vaikutis pradės imti daiktus tarp nykščio ir smiliaus pirštų. 
  • Šiuo laikotarpiu vaikai jau daug šliaužios ir bandys vaikščioti. Tėvai turėtų skatinti šliaužiojimą, nes tai gerina rankų ir akių koordinaciją. 
  • Netoli 12 mėnesių kūdikiai jau puikiai geba nustatyti atstumus tarp objektų ir netgi geba pakankamai tiksliai mesti daiktus jiems norimu atstumu ir kryptimi.
    Pirkti
    Pristatysime per 1-3 darbo dienas.
    Nemokamas siuntimas nuo 50 eur