Juodai baltų kortelių galia lavinant naujagimių dėmesį ir ugdant aplinkos pažinimą

Juodai baltų kortelių galia lavinant naujagimių dėmesį ir ugdant aplinkos pažinimą

Juodai baltų kortelių galia lavinant naujagimių dėmesį ir ugdant aplinkos pažinimą

Rega – vienas pagrindinių jutimų, kurio dėka gauname didžiąją dalį informacijos apie mus supantį pasaulį, tačiau jau su pilnai išsivysčiusia regėjimo sistema iš karto negimstama. Itin reikšmingi regėjimo pokyčiai vyksta pirmaisiais kūdikystės mėnesiais, tad tėvelių vaidmuo tuo metu ypatingai svarbus. Ką tik gimusiems kūdikiams dar sudėtinga išlaikyti žvilgsnį į vieną objektą, sekti jį erdvėje ir atskirti nuo kitų, tačiau, naudodami specialias – juodai baltas – lavinamąsias korteles, tėveliai gali ženkliai prisidėti prie šių regėjimo funkcijų vystymosi.


Dėmesio koncentracija ir išlaikymas

Ką tik gimęs vaikelis mokosi fiksuoti žvilgsnį, paprastai išlaikyti dėmesį geba nuo 4 iki 10 sekundžių, o susidomėjimui nuslopus, tiesiog nukreipia akutes į šalį. Mažylio dėmesio sutelkimo trukmę pailginti padeda kontrastingų vaizdinių pakartotinis rodymas. Daugelio tėvų patirtis rodo, kad kūdikio žiūrėjimas į juodai baltai languotas korteles po 3 minutes kas dieną, jau po savaitės pailgina dėmesio sutelkimo laiką nuo 10 sekundžių iki 60 ar net 90 sekundžių. Vaikui gebant ilgiau sutelkti dėmesį į konkretų objektą, informacija nukeliauja iki išorinio smegenų sluoksnio – žievės – kas reiškia, kad vyksta smegenų augimo stimuliavimas (Dr. Ludington-Hoe, S. (1985). How to Have a Smarter Baby. Bantam Books, p. 74).


Judančių objektų sekimas

Kai vaikutis pradeda fiksuoti kontrastingus objektus, pamažu ima mokytis juos vizualiai sekti. Kuo daiktas kūdikiui įdomesnis, tuo sekimas trunka intensyviau ir ilgiau. Nors pirmuosius du mėnesius šis procesas mažyliui gana sudėtingas, tačiau, kai naudojami itin dėmesį traukiantys kontrastingi vaizdiniai, pavyzdžiui, kortelės su vienas kituose nupieštais baltais ir juodais apskritimais, mažylis labai susidomi, todėl sekimas jam tampa daug lengvesnis. Lėtai judančių daiktų sekimas akutėmis moko kūdikį suprasti daikto vietą erdvėje bei atskirti jį nuo aplinkos fono. Be to, matymas, kad judant daiktai išlieka tokie patys, vaikui padeda suvokti objektų pastovumą (Dr. Ludington-Hoe, S. (1985). How to Have a Smarter Baby. Bantam Books, p. 74).


Aplinkos stebėjimas ir tyrinėjimas 

Žvilgsniu „šokinėja“ nuo vieno objekto prie kito, rinkdamasis į ką sutelkti dėmesį – taip naujagimis stebi ir tyrinėja jį supančią aplinką, akimis ją tarsi skenuoja. Būtent tokiu būdu vaikutis mokosi pamatyti ir palyginti skirtingus daiktus, o palaipsniui išmoksta atskirti ir visus jo aplinkoje esančius objektus. Daugeliu atveju kūdikiams prireikia šiek tiek laiko suprasti, kad aplinkoje yra skirtingų objektų, į kuriuos reikia sutelkti žvilgsnį norint juos atskirti. Norėdami, kad vaikas sutelktų dėmesį į tam tikrą daiktą, palikite jį mažyliui gerai matomoje vietoje bent 30 sekundžių, kad stebėdamas aplinką galėtų tą daiktą lengvai atrasti arba naudokite kontrastingas Aikiu juodai baltas korteles (Dr. Ludington-Hoe, S. (1985). How to Have a Smarter Baby. Bantam Books, p. 75).


Ką tik gimę kūdikėliai vos per kelis mėnesius įgauna ankstyvuosius regėjimo įgūdžius, tačiau jiems reikalinga ir labai naudinga – tėvelių pagalba. Naudojant juodai baltas korteles lavinama vaikučio dėmesio koncentracija, ugdomas aplinkos objektų pažinimas ir tuo pačiu stimuliuojamas jo nervinės sistemos vystymasis, lavinama atmintis, skatinamas žingeidumas. Žinoma, visų svarbiausia, kad užsiėmimų metu tėveliai būtų kantrūs ir apdovanotų savo mažylius begaliniu rūpesčiu bei švelnumu.



Pirkti
Pristatysime per 1-3 darbo dienas.
Nemokamas siuntimas nuo 50 eur