AIKIU-BLOG-POST-IMAGE-sensorines-korteles-ir-judejimas

Spalvų pažinimas ir judesio skatinimas: kaip padeda sensorinės kortelės?

Spalvų pažinimas ir judesio skatinimas: kaip padeda sensorinės kortelės?

Per pirmąjį pusmetį ženkliai patobulėja kūdikio rega ir fiziniai sugebėjimai, o per sekančius šešis mėnesius regėjimo ir motorikos įgūdžiai sparčiai vystosi toliau. Šiuo raidos etapu labai svarbus išsamus mažylio supažindinimas su spalvomis ir kūdikio judesio skatinimas. Skirtingų spalvų pažinimui ir sudėtingesnių bei dažnesnių judesių atlikimo motyvacijai didinti puikiai padeda spalvotos sensorinės kortelės.


Pažintis su spalvomis


6–12 mėnesių kūdikiams skirtose lavinamosiose kortelėse ne veltui dominuoja įvairios – raudona, mėlyna, žalia, geltona ir rožinė – spalvos. Kai mažyliai sulaukia maždaug šešių mėnesių, jie pradeda matyti daug spalvų, pamažu jas sieti su daiktais, tad pagrinde dėmesys krypsta į ryškius ir spalvingus vaizdinius. 

Kūdikiai mokosi pažinti spalvas ne tik intuityviai, tam didelės įtakos turi ir tėveliai. Labai svarbu padėti vaikučiui pažinti skirtingas spalvas, ką tik nudažiusias iki šiol tik iš trijų spalvų – juodos, baltos ir raudonos – matytą pasaulį. Tam puikiai tinka Aikiu spalvotos sensorinės kortelės, kurių kontrastas mažesnis nei juodai baltų kortelių, tad vaikutis gali mokytis atskirti subtilius skirtumus tarp spalvų. Šiose kortelėse pavaizduotos figūros, gyvūnų siluetai, gamtos motyvai ir kiti vaizdiniai, kuriuos garsiai įvardinant, ne tik padedama vystytis kūdikio regėjimui, bet ir lavinama mažylio kalba.


Veiksmingas kūdikio judesio skatinimas


Aktyvūs viso kūno ir smulkiųjų raumenų judesiai daro labai reikšmingą įtaką kūdikio raidai, tad būtina juos skatinti ir lavinti. 6–12 mėnesių mažyliams skirtos lavinamosios kortelės – ideali priemonė, norint stiprinti judėjimo ir smulkiosios motorikos įgūdžius. Vienas iš būdų, kaip jas panaudoti: saugioje namų aplinkoje išdėlioti korteles įvairiose vietose ant plokščių paviršių, pavyzdžiui, ant stalo ar ant lovos, arba pakabinti jas ant sienos, šiek tiek aukščiau vaiko akių lygio. 

Kadangi šiame amžiaus tarpsnyje vaikučius vis labiau domina spalvingi objektai, ypač intensyvių – raudonų, mėlynų, žalios ir geltonos – spalvų, jie noriai ropoja ar eina pasižiūrėti į kambaryje išdėliotas margas korteles, bando savarankiškai jas pasiekti ir paimti. Šios kortelės, tarsi vaikučio dėmesio magnetas, tampa itin veiksminga motyvacija ropojant ar vaikštant stiprinti daugumą kūno raumenų, lavinti ištvermę ir pusiausvyrą, o atliekant riešų, plaštakų ir pirštų raumenų judesius lavinti smulkiosios motorikos įgūdžius.


Kūdikio raida antrą pusmetį pasižymi naujų gebėjimų gausa: vaikas pradeda matyti daug spalvų, lengvai fokusuoti vaizdus, išmoksta atlikti įvairius naujus judesius. Itin reikšmingą poveikį šių įgūdžių tobulėjimui daro reguliariai atliekamos lavinamosios veiklos naudojant tokias priemones kaip Aikiu spalvotos sensorinės kortelės. Svarbu nepamiršti, kad kiekvienas kūdikėlis vystosi individualiu tempu, tad tėveliams svarbu išlikti kantriems, neskubėti ir nespausti mažylio.




Pirkti
Pristatysime per 1-3 darbo dienas.
Nemokamas siuntimas nuo 50 eur