Kaip galite prailginti kūdikio gulėjimą ant pilvelio?

Kaip galite prailginti kūdikio gulėjimą ant pilvelio?

Kaip galite prailginti kūdikio gulėjimą ant pilvelio?

Tyrimais įrodyta, kad tų kūdikių, kurie nuo gimimo nebuvo guldomi ant savo pilvelio, raida buvo lėtesnė. Angliškai vadinamas "Tummy time" stiprina tolesniam vystymuisi būtinas raumenų grupes bei tam tikrus smegenų centrus.

Kudikio pilvelio laikas

Savo pavyzdžiu žinome, kaip sunku nepakelti ant pilvo verkiančio kūdikio, bandydami išlaikyti juos taip dar nors minutei ilgiau galime net pasijausti jų kankintojais. Turime nuostabų sprendimą! 


Nelaukite ašarų - geriau dažniau ir trumpiau, bet su šypsena, nei vieną kartą su isterijomis. Juk galiausiai skaičiuojamas pilvelio laikas per parą! Pamažu vaikutis sustiprės ir pradės mėgautis pilvelio laiku, paguldytas ant nugarytės pats versis ant pilvuko ir mokysis siekti daiktų. Tad vos pamatę pirmuosius susierzinimo ženklus, pakelkite savo kūdikėlį ir apkabinkite jį, pabučiuokite, o praėjus kiek laiko ir vėl guldykite trumpam ant pilvuko.

Aprodykite kudikiui savo namu aplinka

Norėdami vaikutį ilgiau išlaikyti gulintį ant pilvelio ir pakėlusį galvytę, skraidinkite jį lėktuvėliu ant savo rankų ir aprodykite namų aplinką, leiskite įvairius garsus, pasakokite apie matomus daiktus, pasupuokite lyg supynėse. Taip ne vien prailginsite pilvelio laiką, bet ir lavinsite vaiko koordinaciją, lygsvarą bei kursite artumo ryšį. Nepamirškite laikytis kinezoterapeutų rekomendacijų ir tinkamai laikykite vaikučio kūnelį:


  1. jūsų rankos tvirtai laiko vaiką, jo nekrato, kad nepadarytų žalos smegenims
  2. Kol naujagimis dar silpnai kontroliuoja savo galvytę, pasiguldykite mažylį ant rankos dilbio (šalia alkūnės). Šios rankos delnas turi būti ant vaikučio pilvuko. Kita ranka tarp kojyčių. Naujagimio rankytės laisvo, galvytė pasukta nuo Jūsų guli ant šono. Jei vaikutis jau kontroliuoja savo galvą, vieną ranką dėkite po kūdikio krūtine, kitą – tarp kojyčių ant pilvo. Svarbu, kad kūdikio rankytės būtų suvestos į vidurio liniją.

Nenustebkite, taip guldomas vaikutis gali ir atsirūgti, ir pasituštinti, pabezdėti ar atpilti (jei guldomas dar nesuvirškinus pienelio). Svarbu, kad naujagimis nemiegotų ir būtų būdraujantis!

Padekite vaikui idomu zaisliuka

Priešais vaikutį paguldykite jam įdomų žaisliuką. Jei nemotyvuoja pliušiniai, naudokite šviečiančius, judančius ar garsą skleidžiančius žaisliukus. Jokia tai paslaptis - kūdikius reikia motyvuoti gulėti ant savo pilvelių, ypač jei jiems tai nepatinka. Yra tingesnių vaikučių, yra aktyvesnių, bet tam tikru metu tiek vieniems, tiek kitiems reikia motyvacinės pagalbos. Štai čia ir pasinaudokite akivaizdžia gudrybe: priešais juos padėkite jiems įdomius žaisliukus, daiktus ar net augintinius! Jei matote, kad daiktas jau nusibodo arba visiškai nedomina vaikučio, taip kaip ir Aikiu korteles, pakeiskite jį kitu. Jei pliušiniai žaislai nebedomina: įsigykite judančius, dainuojančius ar šviesą skleidžiančius žaisliukus. 

Na, o mūsų asmeniškai išmėgintas favoritas po kortelių - augintinis! Mažieji dažnai negali nuo jų nuleisti akių, ypač jei jie bėgioja ir šokinėja paskui kamuoliuką :)) (Nepamirškite, kad įsismarkavę augintiniai gali netyčia užgauti mažylius, todėl būtinai likite budrūs).

Guldykite naujagimi ant tecio krutines

Guldykite naujagimį sau ant krūtinės (geriausia tėčio, kad negundytų mamos pienuko kvapas). Tėčiai labai dažnai nori būti svarbia naujagymio gyvenimo dalimi, tačiau nežino, ką jie galėtų daryti: juk krūties su pieneliu tėtis neturi. Tačiau jie turi plokščią krūtinę, kuri yra ne ką prastesnė šnekant apie kūdikių pilvelio laiką!

Tai svarbus pranašumas prieš mamas, nes saldžiu pieneliu kvepiančios mamos krūtys dažnai vaikučius pradeda erzinti, o išsikišusios krūtys dar labiau apsunkina ir taip nelengvą darbą - gulėjimą ant pilvelio, galvos kėlimą, liksvaros laikymą.

Tad mieli tėčiai, guldykite savo mažylius sau ant krūtinių ir megzkite su jais ryšį: juokites, šnekinkite, žiūrėkite vienas kitam į akis. Šis laikas skirtas jums.

Pristatysime per 1-3 darbo dienas.
Nemokamas siuntimas nuo 50 eur