Baltasis triukšmas ir jo daroma įtaka kūdikio miegui

Baltasis triukšmas ir jo daroma įtaka kūdikio miegui

Baltasis triukšmas ir jo daroma įtaka kūdikio miegui

Girdėjai patarimą kūdikio miego rutinoje pasitelkti Baltąjį triukšmą (ang. White noise), bet nežinai kas tai, kaip jis veikia ir kokių taisyklių visgi reikėtų laikytis? Ne bėda, viską trumpai ir aiškiai pristatysime šiame įraše.


Kodėl tai veikia?


Baltasis triukšmas yra toks triukšmas, kurio garsas (romantiškai galėtum sakyti ir energija :)) yra pastovi, vienoda, nekintanti. Baltojo triukšmo pavyzdžiu galėtų būti širdies plakimas, pasibaigusios televizijos programos šniokštimas, jūros ošimas, dulkių siurblio ar plaukų džiovintuvo skleidžiamas pastovus garsas. Atrodo neįtikėtina, kad triukšmas gali kūdikiui padėti nurimti ar net užmigti, tačiau nepamirškite, kad kūdikiui esant motinos įsčiose apstu įvairiausių garsų. Negimęs kūdikis nepertraukiamai girdėjo mamos širdies plakimą, pilvo gurguliavimą ir kitus natūralius kūno viduje esančius garsus, kurie ilgainiui suteikė jam saugumo, namų jausmą. Gimęs kūdikis kardinaliai pakeičia savo aplinką, todėl baltasis triukšmas jį gali nuraminti ir priminti tą jaukią, triukšmingą vietelę mamos gimdoje. Taip pat jis gali puikiai užmaskuoti kitus netikėtus, jį gąsdinančius ar dėmesį atitraukiančius garsus, pavyzdžiui, šuns lojimą, brolio šūknsį ar pro šalį važiuojančio automobilio garsą.


Kaip dar pagerinti kūdikių miegą?


Reikėtų nepamiršti, jog kūdikių miego ciklas yra trumpesnis nei suaugusiųjų ir jie dažnai prabunda savo miego metu, todėl baltasis triukšmas gali padėti pabudusiam kūdikiui neišsibudinti, nurimti ir sujungti savo miego ciklus, taip prailginant bendrą nepertraukiamo miego laiką. Tačiau tėvai turėtų žinoti, jog yra ir kitų būdų pagerinti kūdikio miegą formuojant pastovią (kiek tai įmanoma su kūdikiu) rutiną. Pavyzdžiui, labai naudinga nustatyti nuoseklų miego režimą-grafiką (kuris, žinoma, atitinkamai su amžiumi kinta), naudoti ritualus, kurie kūdikiui praneštų apie artėjantį miego laiką, užtikrinti miegui palankią, kūdikiui saugią aplinką.


Kokį įrenginį naudoti?


Dabar aptarkime baltojo triukšmo mašinas. Rinkoje galima rasti įvairiausių White noise skleidžiančių prietaisų ar net tiesiog telefono programėlių. Reikėtų rinktis sau tinkamiausią prietaisą atsižvelgiant į gyvenamąją aplinką, dienos ritmą, prietaiso nustatymus. Pavyzdžiui, galbūt jis turi laikmatį, galbūt gali skleisti daugiau nei viena garsą, galima reguliuoti jo garso dydį (ang. Volume), galbūt jis telpa kišenėje, o jūs nemažai keliaujate ir neturite vietos didesniam,o galbūt jis neskleidžia ryškios šviesos, kūdikį blaškančios naktį. 


Saugokitės !REKLAMŲ! :)


Dabar iš patirties: atkreipkite dėmesį į telefono programėles, Youtube ar Spotify White noise įrašus, ar jie nepertraukiami, neiššoks GARSI, netikėta ir džiugiu tonu RĖKIANTI reklama, kuri pažadins jūsų prieš sekundę užmigusį kūdikį? Yra buvę visko, po tokių patirčių juoktis nesinori - verki kartu su vaiku :)) Tad dabar turbūt netaupyčiau ir įsigyčiau jei ne naują baltojo triukšmo įrenginį, tai bent jau Spotify prenumeratą.


Ar gali pakenkti sveikatai? Kokios taisyklės?


Baltasis triukšmas turi tam tikras taisykles, kurių rekomenduoja laikytis gydytojai. Tam kad jis būtų saugus jūsų kūdikiui, visada ribokite šį garsą, nes ilgainiui jis gali neigiamai pakenkti vaiko klausai. Baltojo triukšmo garsas turėtų būti ne didesnis nei 50 dB (decibelų): panašiu garsu veikia įjungta tyli indaplovė. Jį įprastai galima išmatuoti net ir jūsų mobiliuoju telefonu, prireikus atsisiųskite garso matavimo programėlę. Taip pat niekada nedėkite triukšmą skleidžiančio  įrenginio į kūdikio lovelę ar šalia jo galvos, nes tai gali padidinti uždusimo riziką, geriau pasirinkite atokesnes vietas, pavyzdžiui, ant rūbų komodėlės ar tolėliau ant grindų.


Taigi apibendrinant tikrai galima teigti jog baltasis triukšmas (White noise) yra naudingas įrankis tėvams, kuris gali nuraminti kūdikį, padėti jam užmigti ar net miegoti ilgesnius nepertraukiamo miego tarpus. Tačiau jį naudoti reikia atsakingai ir saikingai, kad nebūtų pakenkta kūdikio sveikatai ir klausai. Ilguoju periodu visada geriausiai pasitarnaus geri miego įpročiai ir miego ritualai, kuriama gyvenimo rutina, kuri kūdikiams padės jaustis saugesniais ir žinančiais kas kada jų laukia.


Pasidalinkite savo patirtimi: galbūt migdydami vaikus įjungiate dulkių siurblius, o gal važiuojate su vežimėliu prie jūros klausytis jūros bangų? Kas veikia jums ir jūsų vaikams? Lauksime grįžtamojo ryšio :)



Pristatysime per 1-3 darbo dienas.
Nemokamas siuntimas nuo 50 eur