Viskas apie kūdikio guldymą ant pilvuko

Viskas apie kūdikio guldymą ant pilvuko

Viskas apie kūdikio guldymą ant pilvuko

Tikriausiai jau esate girdėję sakymą “kūdikio guldymas ant pilvuko” ir galvojote kas tai yra ir kaip tuo užsiimti taisyklingai. Nauji tėvai dažnai nustemba sužinoję jog šia veikla užsiimti rekomenduojama jau nuo gimimo. Straipsnyje žemiau pateiksime naudingus patarimus bei taisykles kaip ir kada kūdikius guldyti ant pilvuko, kokias priemones pasitelkti jų motyvavimui ir apžvelgsime, kokią naudą pirmaisiais kūdikio metais teikia šis paprastas užsiėmimas.

 

Pagrindinės taisyklės guldant ant pilvelio

Kūdikio guldymas ant pilvuko - tai kūdikio guldymas pilvu į apačią trumpam laiko tarpui ant tėvelių krūtinės, kelių, žaidimų kilimėlio, lovos ar net kilimo.

Kuo kietesnis ir lygesnis pagrindas, tuo kūdikiui geriau, nes taisyklingiau dirba kūno raumenys bei formuojasi laikysena, augant jam lengviau judėti. Reikia vengti visokių kaldryčių, minkštų žaisliukų ar užklotukų po vaiko kūneliu ar aplink galvą, nes kūdikiui pavargus ir nuleidus galvą žemyn, jis veidu gulsis į šiuos daiktus, o tai trukdys jo kvėpavimui bei atsipalaiduoti. Todėl viso kūdikio gulėjimo ant pilvo užsiėmimo metu ypatingai svarbu būti kartu su kūdikiu, nes taip užtikrinsite ne vien vaiko emocinį, bet ir fizinį saugumą. Kita, gana svarbi taisyklė - neguldyti ant pilvo vaikui pavalgius ar atsigėrus pieno, nes kūdikis gausiai atpils, jaus diskomforto jausmą, bus irzlus. Geriausia palaukti bent 15 minučių, įsitikinti jog vaikas atsirūgo ir tik tada imtis šios veiklos.

Šnekant apie irzlumą, tai jei matote jog kūdikis labai irzlus, verkia, rėkia ir visaip kitaip prašosi paimamas ant rankų - taip ir padarykite. Venkite jog laikas ant pilvuko būtų susietas su blogomis emcijomis, o geriau užsiimkite smagiomis veiklomis, pavyzdžiui, juoda balta kortelėmis ar kitais kūdikio raidą atitinkančiais daiktais. Na ir viena svarbiausių taisyklių liečiančių naujagimių saugumą - neleiskite kūdikiui miegoti gulint ant pilvo, tokiu atveju švelniai apverskite ir guldykite šoneliu ar, saugiausiai, ant nugaros.

 

Kaip motyvuoti ilgiau gulėti ant pilvuko?

Turbūt svarbiausia šiame procese - tėvų įsitraukimas. Naujagimiai ir kūdikiai iki 3 mėnesių išgyvena taip vadinamą “Ketvirtą trimestrą”, kuomet jis dar suvokia save ir mamą kaip vieną asmenį, tuo metu jam labai reikia artumo, meilės ir dėmesio. Todėl nevenkite kūdikio guldyti ant savo nuogos krūtinės ar pilvo “oda prie odos” principu. Kūdikėlis bus ne tik motyvuotas kelti galvytę ir ieškoti mamos ir tėčio akių, bet ir instinktyviai bandys šliaužti link krūtinės žįsti, nusiramins ir nebus irzlus. Užsiimant ne nuogiems, vadovautis ta pačia artumo taisykle - būkite matomi vaikui.

juoda balta korteles gulint ant pilvelio

Gulint ant kieto pagrindo, vaikutis norės kelti galvą ir ieškoti tėvų veido, apžiūrėti aplinką, tačiau būtinai įvertinkite, jog kūdikio rega dar nėra pilnai susiformavusi (čia galite paskaityti apie kūdikių regos vystymasi), todėl dėkite daiktus jo amžiui atitinkamu atstumu. Kūdikėliai labai domisi lavinamosiomis kortelėmis, kurios, naudojant tinkamai pagal amžiaus ir raidos tarpsnį, juos ne tik motyvuoja gulėti ilgiau, bet dažnai ir nuramina, skatina mokytis šliaužti ir siekti.


Žinoma, labai veiksminga kūdikėlius glostyti, kutenti ir masažuoti, šnekėtis bei dainuoti. Tai ne tik nuramins jūsų kūdikį, bet ir sutelks jo dėmesį, lavins žodyną, stiprins mamos-vaiko ar tėčio-vaiko ryšį, padės geriau pažinti savo kūnelį. Mūsų Sensoriniame rinkinyje “Pojūčių dėžutė” rasite daugybę užsiėmimui gulint ant pilvuko naudingų priemonių. 


Būna kūdikių, kurie nori visada būti ant tėvų rankų. Šiuo atveju, jei  kūdikis jau pakankamai stiprus ir gali gerai laikyti savo galvą, nuostabiai pasitarnaus lėktuvėlio metodas, kuomet kūdikis guli ant jūsų rankos, bet ant savo pilvo, ir yra skraidinamas. Štai taip šį pratimą aprašo “Gandro lizdas” kinezoterapeutai: “Kūdikis paguldomas ant Jūsų rankos taip, kad galva būtų ant Jūsų delno, o liemuo ant dilbio, kojos tarp alkūnės. Kita ranka prilaikydami kūdikį pasūpuokite pirmyn ir atgal. Pratimo metu stiprėja kūdikio nugaros, kaklo raumenys, puiki profilaktinė priemonė nuo pilvo dieglių”.


Būtina suprasti, jog pirmaisiais kūdikio mėnesiais, kūdikis bus dar labai silpnas, todėl geriau guldyti vaikutį dažniau, bet trumpiau ir taip nesukelti neigiamų emocijų. Ilgainiui, vaikas sustiprės ir gulėti ant pilvo jam seksis vis lengviau ir ilgiau, o tai įneš pasitikėjimo savimi, neleis išsigąsti. 

 

Ką daryti, jei kūdikis nekenčia gulėti ant pilvuko?

Nemeluosime, būna kūdikių, kurie nekenčia gulėti ant pilvuko ir tai tikrai įneša daug panikos naujiems tėvams. Tokiu atveju pirmiausia pasikonsultuokite su prižiūrinčiais gydytojais, galbūt tam yra kažkokios rimtos priežastys, pavyzdžiui, perdidelis ar permažas raumenų tonusas, problemos su žarnynu ar panašiai. Šioje situacijoje labai svarbu NEPASIDUOTI! Taip, bus sunku, taip, reikės kantrybės, BET, ilgainiui, jūsų kūdikis bus vis stipresnis ir ši veikla pradės jam teikti džiugesį. Išbandykite visus įmanomus metodus ir priemones, kol rasite jūsų vaikui tinkamą.


Štai keletas strategijų, kurias galite išbandyti:


✈️ Laikykite kūdikį lėktuvėlio metodu kol vaikštote po namus
🪑 Sėdėdami guldykite kūdikį sau ant kelių
🛌🏻 Atsigulus padėkite kūdikiui taisyklingai laikyti rankas: sulenktas po pažastimis, kad būtų patogu remtis, jei reikia - prilaikykite jas
👧 Paprašykite vyresnio brolio ar sesers prisijungti. Šviežias veidas gali sumažinti jūsų įtampą, o energijos pliūpsnis matant vaiką gali būti kaip tik tai, ko reikia kūdikiui
👦 Pakeiskite vietą, kurioje esate, kad kūdikis galėtų matyti naują aplinką
🫔 Padėkite suvyniotą rankšluostį ar specialią  pagalvėlę po kūdikio krūtine ir pažastimis. Kūdikiui sustiprėjus, pagalbinių priemonių nebenaudokite
🤌 Masažuokite, kutenkite, glostykite kūdikio pėdutes ir nugarą
🎹 Pasitelkite muziką
🕹️ Naudokite paprastus barškučius ir kontrastingus žaislus
🥎 Išbandykite gimnastikos kamuolį ar baseiną

 

Kokią naudą tai duoda kūdikiui?

Kūdikio guldymas ant pilvuko skatina fizinį vystymąsi, stambiosios motorikos vystymąsi. Nors pradžioje ir sunku, tačiau kiekvienas gulėjimas kūdikiui taps lengvesnis, o praleistas laikas ant pilvo - ilgesnis. Pakankamai sustiprėjus, kūdikis neabejotinai pradės mėgautis žaidimais su jumis, norės tyrinėti savo aplinką, pasaulį. Gulint ant pilvo ir keliant galvą labiausiai dirbs viršutinės kūno dalies raumenys, ypač kaklo, pečių ir nugaros. Noras tyrinėti aplinką skatins stambiąją motoriką ir vaikas pradės verstis, šliaužti, sėdėti bei ropoti, galbūt nei vaikščioti. 


Užsiėmimai ant pilvo padeda vystytis kūdikio smegenims. Gimęs kūdikis turi ~200 mlrd. smegenų ląstelių, kurios augant, žinoma, nyksta, tačiau užsiėmus tinkamomis lavinamosiomis veiklomis, skatinant fizinį aktyvumą, neuroninės jungtys formuosis sparčiau, todėl kūdikio raida bus greitesnė. Sužinoti daugiau apie ankstyvąjį lavinimą galite kitame mūsų straipsnyje ČIA.


Dažniau ant pilvo gulintys kūdikiai turi mažesnę riziką turėti plokščios galvos sindromą, nes pastovus spaudimas į galvą bus mažesnis, o tai yra viena pagrindinių šios ligos atsiradimo priežasčių. 


pilvelio laikas ant kilimo su mama


Ši veikla puikiai padeda užmegzti ryšį su tėvais ar kitais vaikais. Pradžioje kūdikiui tiesiog reikės jūsų ir jūs būsite jam didžiausia motyvacija, o vėliau gebėjimas tvirtai laikyti savo galvytę ir dairytis aplink, leis jus stebėti, žaisti, bendrauti ir mokytis. Užsiėmimų metu įgytas pasitikėjimas tėvais ar globėjais, broliais ir seserimis, padės kūdikiui jaustis saugiau, jį linksmins.


Retai kas apie tai šneka, bet mūsų patirtis parodė, jog gulėjimas ant pilvo naujagimiui ir kūdikiui padeda išsituštinti, mažina pilvo pūtimą, dieglius. Pastovus spaudimas, natūraliai  atsirandantis masažas dėl kūdikio judesių, matyt, išjudina pilvo turinį ir padeda jam lengviau pasišalinti, o tai mažina vaikučio irzlumą, skausmą, gerina jo nuotaiką.


Kaip jau galėjote suprasti, kūdikio guldymas ant pilvo turi daugybę naudų, turbūt net daugiau nei mes ar kiti šaltiniai jų aprašė, bet neabejotinai - nešantis visapusišką naudą jūsų vaikui. Tėvai patvirtins - būna visko, tačiau niekada nepasiduokite ir bandykite vėl ir vėl, nes ši veikla to verta! Na, o jei turite veikiančių ir mūsų neaprašytų metodų, būtinai pasidalinkite su mumis ar kitomis mamomis, dalindamiesi žymėkite mus, ir mes straipsnį papildysime. Sėkmės!

Pirkti
Pristatysime per 1-3 darbo dienas.
Nemokamas siuntimas nuo 50 eur